Očkování proti chřipce 2010

22.09.2010 11:01

Základní informace

- hrazeno pojišťovnami je pro všechny nad 65 let věku a závažně nemocné mladší klienty,  ostatní zájemci si můžou očkování uhradit sami, některé zdravotní pojišťovny mohou poskytnout příspěvek na očkování. Podrobněji níže.

- k očkování je nutno dostavit se bez nachlazení či jiného akutního zdravotního problému

- optimální je očkování proti chřipce v průběhu října a listopadu

- vakcíny budou k dispozici v naší ambulanci

 

Mýty a nepravdy o očkování proti chřipce

Chřipkový virus se stejně stále mění, takže nemá očkování žádný smysl.
Každý rok Světová zdravotnická organizace (WHO) vytipuje jaké viry v chřipkové sezoně budou způsobovat onemocnění. V očkovací látce jsou vždy 3 typy chřipkových virů, takže je velmi vysoká pravděpodobnost, že se „strefí“. V posledních cca 10 letech byl předpis WHO velmi přesný.
Na chřipky netrpím, proč bych se měl proti rýmě očkovat – klidně ji „přechodím“.
Chřipka není rýma! Je to virové onemocnění, na které každý rok v ČR umírá  2x více lidí než při autonehodách. Pokud se objeví nový virus, úmrtnost se dramaticky zvyšuje. Tím, že každoročně onemocní asi 10% populace, způsobuje i „běžná“ chřipka obrovské hospodářské škody. Navíc ten, kdo je očkován, nechrání pouze sám sebe, ale i své okolí, protože nemůže chřipku na nikoho přenést – je tedy vhodné pro všechny, kdo mají ve svém okolí děti, gravidní ženy, starší osoby a osoby trpící nějakou chronickou nemocí.
Z očkování mohu chřipku dostat – znám případ, kdy brzy člověk po očkování onemocněl.
Současné očkovací látky jsou zcela bezpečné a obsahují pouze části viru (rozbitý virus), takže ten nemůže nikdy člověka nakazit. Pokud existují případy, kdy někdo onemocněl brzy po očkování, nedostal chřipku z očkovací látky, ale byl nakažený již v době očkování nebo bezprostředně poté -  dříve než si tělo mohlo vytvořit protilátky (to trvá asi 10 dnů). Chřipku by tedy dostal stejně – bez ohledu na očkování.
Očkovat se možná nechám, ale až později – počkám “jak se všechno vyvine“.
Na začátku podzimu je očkovací látky dostatek, naopak později – po zkušenostech z minulých let, kdy vznikne na základě novinových zpráv velká poptávka - je jí vždy nedostatek i pro vážně nemocné pacienty, protože firmy nemohou „ze dne na den“ zvýšit produkci. Hladiny protilátek navíc dlouhodobě přetrvávají, takže dostatečně chrání i v začátku následujícího roku, kdy se epidemie nejčastěji vyskytuje.

 

Způsob úhrady - podrobněji

zdravotní pojišťovny plně hradí očkování v následujících případech:

U pojištěnců nad 65 let věku, u pojištěnců po splenektomii nebo po transplantaci krvetvorných buněk, u pojištěnců, kteří trpí závažným chronickým farmakologicky řešeným onemocněním srdce a cév, nebo dýchacích cest, nebo ledvin nebo diabetem a u pojištěnců umístěných v léčebnách dlouhodobě nemocných nebo v domovech pro seniory, anebo v domovech pro osoby se zdravotním postižením nebo v domovech se zvláštním režimem.

ceník pro ostatní klienty:

vakcína   150 Kč

aplikace očkování 100 Kč